Det stora karantäninlägget

Sedan Covid-19 drog in över europa har folk tvingats tillbringa mer tid i sina hem. Trots sveriges slappa regler och allmänhetens "det-värsta-är-över-mentalitet så har det blivit mycket hemmasittande för min del också. (Inte för att jag inte brukar vara hemma mycket, men ändå.) Med mer tid att tillbringa själv så blir det lätt att man hamnar i ett netflix- eller youtubehål, och jag kan säga att jag plöjt mig igenom en hel del olika serier och filmer på olika tjänster. Men jag har också haft tid att plocka upp gamla hobbys som blivit försummade, så jag tänkte; varför inte börja blogga igen mitt i allthihop? Så här följer ett inlägg om hur jag har underhållit mig denna karantänperiod/sommar so far.
 
Film och serier
Jag har svårt att titta klart på filmer ibland, vilket är konstigt eftersom jag lätt kan titta på flera serieavsnitt á 45 min på raken. Men jag har ändå lyckats se några filmer jag verkligen velat se! 
 
Jag och Alva hade en filmkväll dagen innan jag påbörjade min självisolering, men jag tänker räkna in det ändå. Vi såg Inception, som jag hade sett förut, men säkert inte på 9-10 år! (Den kom ut 2010 men såg den ej på bio tror jag.) Måste säga att jag mindes en hel del från filmen, men den var ändå värd att se om eftersom jag typ fattade vad som hände denna gång haha... Den finns på netflix för den som vill titta om på den.
 
Alldeles i början av min isolering (tre-fyra veckor sedan?) tänkte jag att äntligen skulle jag ha tid att se alla de där filmerna jag tänkt se! Och det gjorde jag! I alla fall denna: Pacific Rim. Jag har hört folk prata om den på internet mest och jag tänkte att jag har missat en modern klassiker! Den var absolut underhållande, men ungefär på den nivån jag förväntat mig, det vill säga absolut ej omissbar förutom eventuellt för ens populärkulturella kunskaper. Också en äldre film, från 2013, men ganska passande såhär i "apokalypstider" om man vill låtsas att coronaviruset egentligen är utomdimensionella alien-monster. Och det vill man ju. Även denna finns på netflix.
 
Att netflix har ghiblifilmerna nu är ju det bästa som hänt ca ever, men jag har ändå svårt att sätta mig ner och titta på något jag redan sett innan när jag vet att det finns nytt content att titta på. Jag började därför med att titta på castle in the sky (i två omgångar pga har 0 tålamod), som jag inte hade sett förut. För min del så får filmen en stark 4a, fantastisk animering som vanligt, superfin story, men inte så gripande karaktärer för mig? Kanske lite väl lik andra ghiblifilmer jag sett innan, så saknade lite wowfaktor. (Fast jag började nästan gråta av den vackra undervattensanimationen på laputa, så extremt jag.)
 
Jag tog mig sedan för att titta om på Ponyo. Och det var 100% prokrastineringstittande men sååååå värt att skjuta upp plugg för den filmen. Har tänkt se om den ända sen jag såg den första gången för två eller tre år sedan (har DVD:n) och det tålde den verkligen! Denna story är så fin, och finns det något bättre än en huvudkaraktär som är en fisk och förvandlas till femåring? Ponyo >>>>> allt.
 
Av de andra ghiblifilmerna som släppts har jag hunnit se om kikis expressbud (omggggg så fin, och staden är baserad på stockholm hur coolt) och halva totoro (den ghibli film jag sett flest gånger så behövde ej kolla klart) men det var innan självisoleringen så det räknas ej.
 
Tv-serier jag tittat på är Shadowhunters, som jag börjat på för hundra år sedan och kollade klart på nyligen. Det är en fantasy-serie som är ungefär som man förväntar sig, men jag gillar den framförallt för fantasyn (vampyrer <3) samt bra representation (raphael <3). Jag började också på en helt ny serie, en anime som heter March comes in like a lion. Jag kollade klart på de två säsonger som finns nyligen, och den var verkligen fin! Den handlar om en artonårig pojke som spelar shogi (japanskt schack-liknande spel) och som inte har en familj, men har blivit kompis med tre systrar som inte heller har några föräldrar kvar (förutom deras morfar). Den berör teman kring depression, ensamhet och mobbning, men har också humor och är extremt lätt att kolla på. Älskar denna typ av estetik i anime också. Vår-anime är den bästa animen.
 
Därefter kom jag in på min absolut värsta karantän-obsession: The Untamed. Ett 50 avsnitt långt kinesiskt xianxia-drama baserat på en BL-roman (alltså boys love, dvs två killar som är kära haha det är en genre sjukt va) så ni kan ju tänka er att live-action dramat hade många blickar och falla-ihop-i-varandras-armar etc. Däremot är det ju förbjudet att promotea homosexualitet i kina (spy) så de var såklart bara bästa vänner i dramat... suck. Ingen spiler, vill bara inte inge falska förhoppningar (?). Jag kom på att en anledning till att jag gillade serien så mycket var (förutom fantastiska karaktärer och snygga kostymer) att den hade likheter med min absoluta favoritserie Merlin. Dålig cgi, spännande fantasy-mysterier, baserat på den riktiga världen så det nästan är ett historiskt drama men det finns magi osv. Så om ni gillade merlin kan jag rekomendera denna serie som också finns på netflix. 
 
Slutligen så tog jag mig också tid att kolla på Good Omens! Det har jag tänkt göra ett tag, men det kändes lite krångligt iom att den finns på amazon prime där jag inte är medlem. Men jag skaffade ett prova-på medlemskap i en vecka, vilket var precis lagomt för att hinna se den 6-asvnitts långa serien. Jag måste säga att den var väldigt rolig, spännande och allmänt bra gjord, även om jag tycket att det borde varit mer fokus på Crowley (pga David Tennant är bäst), och jag tyckte att den inte var super-binge-vänlig. Dvs det var ganska långa avsnitt och man kände inte genast att man måste se nästa. Men absolut värt hypen och en titt, framförallt när det är gratis!
 
Såja, nu får det räcka med tv.
 
Böcker
Okej, jag må ha stoppat in denna kategori för att verka kulturell och smart, men jag vill verkligen läsa mer! Jag har i allafall lyckats läsa ut en bok, och är nästan färdig med den tjockast boken jag läst på typ 100 år. Så det är inte helt dåligt jobbat. Den bok jag faktiskt läst ut heter Outline och är skriven av Rachel Cusk. Det är den första boken i en trilogi om en författare som reser till Aten och berättar om människor hon möter på vägen. Den är inte tjock eller egentligen speciellt krånglig, men den väcker många tankar, så jag läser ett kapitel i taget. Ett citat jag skrev ner var detta:
 
"And so I learned, he said, that it is impossible to improve things, and that good people are just as responsible for it as bad, and thatimprovement itself is perhaps a mere personal fantasy."
 
Den tjocka boken är The Name of the Wind av Patrick Rothfuss. Det är en ca 650 sidor tjock fantasyroman som också är den första i en trilogi. Den har fått mycket bra kritik och Roos rekommenderade den, så nu har jag och en kompis gjort en pakt där vi läser ca 120 sidor per vecka och sen diskuterar tillsammans. Det är supereffektivt! Jag är på sidan 526, så nu är det inte mycket kvar. Trots det känns det fortfarande lite som att boken bygger upp till "den riktiga historien" om man säger så. Och det är ju inte orimligt med tanke på att bok två är ca 1000 sidor och bok tre inte har kommit ut än (13 år efter att bok ett kom ut...). Så jag hoppas bara att det blir mer fart i bok två, även om bok ett också är mycket underhålllande och utspelar sig i en väldigt spännande ocg magisk värld. Jag vet inte om jag har läst nåt innan med två olika typer av magi i en värld? Alltså inte typ "god magi" och "svart magi" utan två helt olika sätt att trolla på. Och ja jag sa trolla pga det låter roligt. Vadå. Det är ändå ingen som läser min blogg.
 
Jag kan återkomma med min fullständiga åsikt när jag läst alla böckerna i serien, dvs aldrig hahaha (Patrick Rothfuss kom igen släpp boken vi vet att den är klar). I övrigt så har jag ett antal andra böcker jag är sådär halvvägs i, pga vem har tålamod att läsa ut en bok när det finns så många andra? Men denna sommar vill jag i alafall läsa klart Homegoing av Yaa Gyasi och När Reglerna Slutar Gälla av Ariel Levy. Sen har jag även planer på en del andra böcker inklusive Sommarboken av Tove Jansson men vi får se vad jag hinner med helt enkelt.
 
Musik
Troye har släppt karantänens låt. Det är sanningen och ingen kan komma undan. Take yourself home är så många saker på en och samma gång, vad mer kan man behöva? Men om nån ändå vill ha fler tips så är här min topp 10 låtar att lyssna på i karantän.
 
1. Troye Sivan - Take Yourself Home
2. Dodie - Would You Be So Kind
3. Twenty One Pilots - Level of Concern
4. Dua Lipa - Break My Heart
5. SUHO - Let's Love
6. 1975 - The Birthday Party
7. Phoebe Bridges - Garden Song
8. Glass Animals - Your Love (Déjà Vu)
9. Selena Gomez - Let Me Get Me
10. Apink - I'm So Sick
 
Stickning
Jag har väl inte fått så mycket stickning gjort som jag hade tänkt mig, men det är inte för sent än! Jag har i alla fall börjat sticka på shifty av Andrea Mowry, som jag planerat ändå sedan vi var på EYF 2019. Jag har stickat nästan hela oket! Och den är superfin och förgglad än så länge, hoppas bara att den passar sen haha. Men det blir säkert nånting iaf. I övrigt så har jag som vanligt massa stickplaner och väldigt lite stickenergi, men jag har tänkt mig att jag ska sticka nån somrig topp innan det blir höst också! Typ ranunculus, för jaghar hört att den går snabbt, eller argil kanske? Om någon som råkar läsa detta har en åsikt får ni gärna lämna en kommentar.
 
Spel
Alla har ju blivit helt besatta av Animal Crossing under Covid, och det är ju kul för dem som har en switch, men det har inte jag. Så istället har jag börjat spela Pokémon Y på mitt DS. Och det är faktiskt också väldigt mysigt. Jag har inte kommit superlångt men har i allafall fått en bug-badge och min starter (Froakie) har evolvat en gång (till Frogadier)! Nu är målet att evolva den till en såndär elak grod-ninja som är med i Detective Pikachu hehe.
 
Jag har också varit på besök hos Roos en del (hon bor inom 2 h, så det är OK!) och tillsammans har vi spelat oss igenom Halo: Combat evolved anniversary campaign (ok jag hoppas det där var rätt namn haha). Vi har också börjat på Halo 2, och jag har spelat lite på Tomb Raider 2. Nästa vecka ska jag vara kattvakt hos Roos så då kommer jag nog ha tid att spela lite också. Jag är egentligen ingen spelnörd så kan väl inte riktigt utvärdera vad som är ett bra spel eller inte men jag kan säga att jag tycker både Halo och Tomb Raider är väldigt kul, så även för icke-spelvana personer kan det vara nåt att testa på tycker jag! Varsågod för min professionella åsikt.
 
Matlagning och bakning
Jag hade planer på att under denna karantän utveckla mitt bästa brownierecept. Men det har gått sådär, Jag har bakat brownies ca två gånger och det är ju inte så mycket om man ska testa på olika varianter. Men jag kan återkomma när jag har hittat det perfekta receptet, det kanske tar ett tag till dock. Däremot så kan jag dela en länk till mina favoritkakor! Det är min egen version green kitchen stories version av ett annat recept, krångligt va? Kakorna heter Tahini, Rye and Chocolate cookies, men gks version är inte vegansk, så jag har anpassat receptet lite själv. Istället för ägg använder jag kikärt- eller annat bönspad, beroende på vad jag har hemma och vad jag använder i matlagning. Det har blivit en hel del stora vita bönor eller kidneybönor, allt funkar! Dessutom har jag bytt ut råg- och bovetemjölet mot vanligt vetemjöl och istället för dadlar har jag i lite extra brunt socker pga har ingen matberedare. Jag har också använt ljus veganchoklad istället för mörk choklad men det funkar nog lika bra med mörk. I alla fall så är dessa kakor extremt goda och man kan knappt stoppas sig från att äta fyra på en gång. Men varför ska man stoppa sig själv? ;)
 
Mitt sista tips är ett bra komplement till dessa kakor, det är nämligen mitt bästa recept på chili sin carne, och perfekt för att använda upp bönorna var spad gick åt till kakorna. Detta recept är adapterat från portionen under tian, men min version är nog kanske inte under tian, har dock ej räknat på det. 
 
Min bästa chili, ca 3 portioner
 
Du behöver:
1/2 gul lök
1 vitlöksklyfta
chiliflakes
paprikapulver
spiskummin
timjan
ca 150 g sojafärs
en skvätt rödvin
balsamico
1/2 pkt krossade tomater
2 msk tomatpuré
1 buljongtärning
1 pkt bönor valfri sort
salt och peppar
 
Gör såhär:
Fräs lök, vitlök och chili i lite olja tills det blir mjukt. Tillsätt paprikapulver, spiskummin och timjan och låt värmas upp så smaken kommer igång. lägg i sojafärsen och stek tills det ser tonat ut, tillsätt sedan rödvin och balsamico. Låt vätskan koka bort. Häll på krossade tomater, lite vatten och tomatpurén. Smula i en buljongtärning, rör runt och låt puttra tills vätskan reducerats igen. Häll i bönorna och smaka av med salt och peppar. Servera som det är (min favorit) eller med bröd eller ris om du vill dryga ut det lite. 
 
Ät och njut, förslagsvis med mycket koriander!
 
Orientering
Slutligen så har Linde och jag börjat orientera! Vi har börjat med något som heter Hitta Ut. Det finns i de flesta större städer runt om i landet och går ut på att kontroller släpps under sommarens gång och ju fler man hittar och registrerar på hemsidan desto fler chanser har man att vinna priser. Men det är såklart mest för skojs skull, och för att komma ut i naturen! Kartor finns gratis att hämta på flera ställen i stan, tex på Friskis och Svettis och på Alewalds etc. Tips tips!!
 
Ja men dåså hörrni, då får vi väl ta och avsluta detta inlägg inann det blir en hel roman av det hela. Det kanske märks att jag påbörjade detta inlägg i april? Jag tänker att det är bäst att publicera det nu innan sommaren är över och covid är helt passé (finger crossed att det faktiskt går över). Tills dess att jag skriver igen får ni ha en fin sommar och ett fint liv, social distancing-kram på er!