Boksommar 2020

Sommaren 2020 är nu mer eller mindre officiellt slut. Det har minst sagt varit en annorlunda sommar. Men bristen på utlandsresor har jag inte varit så påverkad av, eftersom jag har haft ganska fullt upp ändå. Först med en sommarkurs, och sen har jag haft lite "hemester" (jag var kattvakt åt Roos i två veckor) och även en liten "svemester" till Gotland med mapa. Framförallt har jag dock haft en massa tid över till att läsa, och det tycker jag är så kul! Så nu tänkte jag berätta vad jag läst denna sommar, pga det är såklart superintressant för alla andra. Here we go!

Här är högen! Jag har dock även inkluderat Outline och Name of the Wind, som jag redan berättat om i förra inlägget, eftersom jag (typ) läste dem denna sommar, men dem ska ni slippa höra om två gånger.
Homegoing av Yaa Gyasi började jag på redan i vintras. Det tog mig dock till augusti att läsa ut den. Trots det tyckte jag den var väldigt bra, och den fick 5/5 stjärnor på goodreads! Jag tror att jag hade svårt att komma in i den i vintras pga upplägget som gör att man hinner fästa sig vid en karaktär lagom till att den kapitel är slut, och sen kommer de aldrig tillbaka. Men ju mer man läser så kände jag mer att det hela hängde ihop över generationerna. Mest imponerande är dock att Gyasi lyckas påtala så många olika aspekter av rasism och hur det är att vara svart i USA i en och samma bok, utan att det skrivs en på näsan. Mycket stark bok som jag tycker alla bör läsa.

När reglerna slutat gälla av Ariel Levy var också en bok jag läste ut nu trots att jag börjat på den för länge sedan. Det är en självbiografi, och handlar om en amerikansk reporter (Levy) som berättar om hur hon förlorar allt. Denna bok tyckte jag var intressant pga att författaren har en så annorlunda världsuppfattning än vad jag har. Men den var ändå inte världsomvälvande för mig tyvärr, så jag vet inte om jag skulle rekommendera den.

Det är nog inte många som missat Karin Smirnoffs succéserie om Jana Kippo. Jag har läst första delen i trilogin efter att Felicia rekommenderade och även lånade ut den till mig. Jag måste säga att jag blev positivt överraskad! Jag hade hört många blandade meningar om boken innan och var själv rädd att den skulle vara för hemsk, men jag vet inte om det var sättet den var skriven på eller faktumet att jag var beredd som gjorde att jag kunde komma förbi det. Även skrivsättet vat något jag var tvungen att vänja mig vid, men själva berättelsen var gripande, om än lite långsam. Nu får vi se om del två och tre håller måttet!

Jag fick en Kindle i födelsedagspresent! Den första boken jag läst på den är den korta berättelsen The Order of the Pure Moon Reflected in Water av Zen Cho. Den är kort, ca 150 sidor, och utspelar sig i Sydostasien för några hundra år sedan (det är inte helt klart när det är, eller om det är en historisk roman eller fantasy, men det är en härlig kombination!). Den här boken var absolut både underhållande och rörande, men det var synd att det inte var en längre historia, även om berättelsen inte krävde det. Jag hade gärna sett mer av dessa personer och den värld de levde i. 

Sommarens bokupplevelse går dock 100% till denna klassiker. Jag var osäker på vad jag skulle förvänta mig när jag plockade upp Emily Brontës Wuthering Heights, och trots det blev jag överraskad. Jag har många tankar och känslor om den här boken som jag förstår om inte alla delar, men det är nu en av mina absoluta favoritböcker. Det sägs att klassiker är klassiker på grund av att deras huvudtema går att förstå och applicera i alla tidsåldrar, och det stämmer verkligen för Wuthering Heights. Brontë skriver på ett sätt som visar en djup förståelse för människan och dess känslor och nycker. Det är ett mästerverk helt enkelt.

Och med det avslutar jag för denna gång innan jag blir upprörd över att Catherine Earnshaw förtjänade bättre igen. Tack för att du läste <3